• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Foto: TT

Smörbulten kan bli fiskpinnar åt skolbarn

Uppdaterad
Publicerad

Döda smörbultar ruttnar i värmen och har blivit ett vanligt förekommande problem vid badstränderna längs Smålandskusten. Chefen för serviceförvaltningen tycker att den levande i fisken i framtiden skulle passa bra som fiskpinnar i skolorna.

De senaste veckorna har fiskare i Kalmar län rapporterat om fångster av svartmunnad smörbult och badsugna har mött mängder med döda fiskar när de velat ta sig ett dopp.

Fisken tros ha dött av en ansträngande parningsakt. Men ännu har Kalmar kommun inte börjat lösa problemen för badgästerna.

Benny Wennberg, chef serviceförvaltningen Kalmar kommun.

– Vi är tagna på sängen här. Vi vet ännu inte omfattningen av det här. Samtidigt som människor nu badar i det fina vädret så har det här problemet eskalerat, säger Benny Wennberg, chef för serviceförvaltningen på Kalmar kommun.

Enligt personal på Kalmar kommun är det många badgäster som hört av sig till kommunen och undrat över hur den döda och ruttna fisken ska tas omhand.

Ska titta på omfattningen först

– Vi ska ha möte i morgon tisdag där vi tittar närmare på hur omfattningen är och vad som måste göras. Först och främst handlar det om att se till att de kommunala badplatserna ser bra ut, säger Benny Wennberg.

Men vad vill du säga till kommuninvånarna som vill bada och som just nu tycker det är äckligt med rutten smörbult i vattnet?

– Att det är ingen farlig fisk. Men det är klart att att död fisk är ju inte roligt. Vi ska försöka åtgärda detta på de ställen där det är ett problem, säger Benny Wennberg.

Kan bli skolmat

På längre sikt ser Benny Wennberg att den levande smörbulten skulle kunna användas till något bra.

– Den skulle kunna bli till fiskpinnar och serveras till skolbarnen. Fisken är ju ätlig och smakar ungefär som abborre, säger han.

Den svartmunnade smörbulten är en invasiv fiskart med ursprung i Svarta Havet och Kaspiska Havet. Den sprider sig snabbt längs den svenska kusten. Den är tålig för miljöförhållanden och blir tidigt könsmogen, och kan leka upp till sex gånger under en säsong. Arten är också revirhävdande, aggressiv och större än de inhemska smörbultarna.

Arten upptäcktes för första gången i Sverige 2008 och är väl etablerad i Karlskrona skärgård, Göteborg, Visby, Kalmar sund och Stockholms södra skärgård.

Källa: SLU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartmunnade smörbultar i Kalmar

Mer i ämnet