Förra sommaren fanns stora mängder svartmunnad smörbult i Kalmarsund. Foto: TT

Färre svartmunnade smörbultar – invaderade badstränder i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Under förra sommaren fick havsbadarna i Kalmar län samsas med stora mängder fiskar av den invasiva arten svartmunnad smörbult. Vissa badare tyckte att det var obehagligt. I år lyser dock smörbultarna med sin frånvaro.

– Jag gjorde en undersökning i i juni. Det är inte alls som det har varit tidigare år, säger Jonas Nilsson, forskare vid institutionen för biologi och miljö vid Linnéuniversitetet.

Jonas Nilsson berättar att man förra året uppskattade beståndet av svartmunnade smörbultar till 20 till 30 individer per kvadratmeter. I år hittade han bara en individ på en yta av fem till tio kvadratmeter.

Svartmunnade smörbultar i Kalmar

Exploderade i antal

Den svartmunnade smörbulten dök upp i Kalmartrakten runt 2012 för första gången.

– Det rörde sig om enskilda individer. Sedan exploderade de i antal.

Något som blev tydligt för havsbadare i Kalmar län, som under förra sommaren fick dela vattenbrynet med både levande och döda smörbultar. De döda fiskarna som många badare vittnade om var en indikation på att en smitta spreds bland fiskarna, menar Jonas Nilsson.

Kan öka igen

– Beståndet kraschade förra året. Förmodligen på grund av en patogen. Vi kan inte säga om det är ett virus, en bakterie eller en parasit.

Men enligt Jonas Nilsson kan beståndet nu vara under återuppbyggnad. Den svartmunnade smörbulten fortplantar sig upp till sex gånger per år så antalet individer kan öka snabbt.

– De är här för att stanna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartmunnade smörbultar i Kalmar

Mer i ämnet