• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

”Man får syn på svartmunnad smörbult så fort man går ner till strandkanten i Kalmar”, säger länsfiskekonsulent Tobias Borger. Foto: TT

Fiskare rapporterar om fångster av svartmunnad smörbult

Uppdaterad
Publicerad

Flera fiskare i Kalmar län rapporterar om fångster av den svartmunnade smörbulten, som kännetecknas som revirhävdande och aggressiv. Men det behövs mer forskning på hur den invasiva fisken påverkar ekosystemet, menar länsfiskekonsulenten Tobias Borger.

Den svartmunnade smörbulten härstammar från Kaspiska havet och Svarta havet, och har spridit sig till Europa via fartygstrafik. I Sverige upptäcktes den för första gången i Karlskrona 2008. Sedan dess har den främmande arten sakta men säkert etablerat sig i Östersjön och längs med de svenska kusterna.

– Man får syn på dem så fort man går ner till strandkanten här i Kalmar, säger Tobias Borger som är länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen.

”Har för dålig kunskap idag”

Länsstyrelsen i Kalmar har under de senaste åren märkt av en markant ökning av fisken genom rapporter från fiskare, senast från bland annat Bergkvara och Öland. Och uppgifterna är värdefulla i forskningssyfte, menar Tobias Borger.

– Vi behöver mer information om hur den svartmunnade smörbulten påverkar andra arter, för vi har för dålig kunskap om det i dag. Men vi kan utgå från att alla invasiva arter är negativa för våra ekosystem, även om vi inte sett effekterna av det än, säger han.

Kan också vara en resurs

Enligt SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har den svartmunnade smörbulten flera av karaktärerna som gynnar en invasiv art. Den är tålig för miljöförhållanden och blir tidigt könsmogen, och kan leka upp till sex gånger under en säsong. Arten är också revirhävdande, aggressiv och större än de inhemska smörbultarna. Men fisken kan också vara en resurs för andra arter.

– Den svartmunnade smörbulten innebär en ökad födotillgång för fåglar som skrakar och skäggdoppingar, och kan vara en bytesfisk för andra fiskar. Men man kan inte säga att det är positivt att de kommit hit, även om vi ännu inte vet allt om konsekvenserna, säger Tobias Borger på länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartmunnade smörbultar i Kalmar

Mer i ämnet