Foto: SVT

Här forslas tankbilen till havererade fartyget

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen startade arbetet med att tömma diesel på det havererade fartyget söder om Oskarshamn. Arbetet som planeras fortgå under hela natten har lockat dit flera nyfikna besökare.

– Jag läste om det och blev nyfiken. Det är bedrövligt att det hände. De har mycket jobb framför sig, säger Sara Redborn som är en av åskådarna som bevittnar arbetet.

28.000 liter olja

En pråm med en tankbil ombord tog sig under måndagen fram till fartyget och det innebär att tömningen av dieselolja ombord kan påbörjas. Det är ett bärgningsbolag som utför arbetet och Kustbevakningen övervakar. Ett arbeta som planeras hålla på under hela natten.

Lastfartyg på grund i Kalmarsund

– Det är ungefär 28.000 liter olja som ska tömmas. När det är klart så kan steg två inledas som blir att bärga fartyget. Det blir tidigast imorgon, säger Karin Markhede som är presskommunikatör på Kustbevakningen.

Misstänks för sjöfylleri

Det var på lördagsmorgonen som det 80 meter långa lastfartyget gick på grund utanför Stångehamn söder om Oskarshamn. Kapten och överstyrman på båten misstänks för grovt sjöfylleri och grov vårdslöshet i sjötrafik och är anhållna. De är båda ryska medborgare men fartyget är flaggat på Färöarna.

Många tog sig ut på klipporna vid vattnet för att njuta av det fina vädret och titta på arbetet med fartyget. Foto: SVT

Wolfgang Nehls från Oskarshamn har tagit med sin drönare till platsen för att få en bättre bild av fartyget.

– Jag var nyfiken men har bara flugit på lite avstånd och tittat på fartyget. Det skulle vara tråkigt om det skulle hända något med fartyget innan det är bärgat, säger Wolfgang Nehls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lastfartyg på grund i Kalmarsund

Mer i ämnet