Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett vindkraftverk som hamnar mitt i en tall – ingen ärligt bild, enligt Uråsabon Johan Elm. Se fler bilder i klippet. Foto: Samrådsunderlag från Bild från Baywa r.e, SVT

Här döljs vindkraftverket bakom träden – kan du hitta fler?

Uppdaterad
Publicerad

På flera av de bilder som ska visa hur landskapet runt Uråsa förändras om vindkraftverken byggs hamnar de 250 meter höga vindkraftverk bakom träd och buskar. ”Oschysta metoder” tycker de boende. Testa själv om du kan se vindmöllorna på bilderna.

Vindkraftbolaget Baywa r.e. vill bygga fem vindkraftverk på det nedlagda flygfältet utanför Uråsa, mellan Växjö och Tingsryd. I underlaget till samrådet som lagts upp på nätet finns en bilaga med fotomontage – som ska visa hur området påverkas om de byggs.

På vissa bilder syns vindkraftverken mycket tydligt. Men på andra hamnar kraftverken precis bakom ett träd eller en buske.

– Hade de gått fem meter åt sidan hade vi fått en ärligare bild, säger Johan Elm som bor i Uråsa.

I klippet kan du se de kritiserade bilderna – se själv om du hittar vindkraftverken?

Håkan Wallin på vindkraftbolaget Baywa r.e. svarar på kritiken via mail:

– Det är ett område med aktivt skogsbruk och det kommer finnas platser där vindkraftverken skyms av träd och det kommer finnas platser där de syns tydligare. Vi tycker att fotomontagen sammantaget ger en rättvisande bild från många olika punkter för en betraktare.

Uppdatering:

Efter SVTs artikel har bolaget lagt upp en ny bilaga med fler fotomontage från området, där vindkraftverken syns mer tydligt. Men i den nya bilagans karta ser det ut som att vindkraftverken är placerade runt Hemmesjö, 18 kilometer i norr om Uråsa.

En av de bilderna ur den nya bilagan. Foto: Baywa r.e.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer