Spela klippet för att se mötet mellan Janne Josefsson och Hjördis Flodström Enquist: ”Ni gav inte hela bilden”. Foto: SVT/Josefsson

Här möter Janne Josefsson en av sina största kritiker

Uppdaterad
Publicerad

Hjördis Flodström Enquist är expert på omhändertagande av barn och kritiserade Uppdrag gransknings reportage om Karin och Lasse redan 2002. Hon hävdar att den journalistik som gjordes försvårade för Socialtjänsten att hjälpa andra barn.

– Det kom inte fram hur otroligt utsatt det här barnet var, säger hon till Janne Josefsson.

Karin och Lasse har båda en intellektuell funktionsnedsättning. År 2002 fick de ett starkt stöd av svenska folket då Uppdrag granskning uppmärksammade att deras son Carl omhändertagits och placerats i fosterfamilj – för att paret inte ansågs klara av föräldraskapet.

Men programmet om Karin och Lasse fick också hård kritik, och en av de största kritikerna var dåvarande socialdirektör Hjördis Flodström Enquist i Gävle. Hon menar att Uppdrag granskning hade en agenda.

Josefsson

– Jag kände direkt att det här barnet inte överlever om han inte blir omhändertagen, säger hon i en intervju i SVT:s ”Josefsson”.

UG granskade fallet

Janne Josefsson menar att han gjorde reportaget för att granska att allting gått rätt till.

– Det är en maktutövning som socialtjänsten har att ta barn, och vi har en maktutövning att skildra det.

Spela klippet ovan för att se mötet mellan Janne Josefsson och Hjördis Flodström Enquist.

Hela avsnittet av “Josefsson” finns att se på SVT Play. I reportaget “Karin och Lasse” följer Janne Josefsson upp ett både uppmärksammat och kritiserat program i Uppdrag granskning, om ett par vars barn omhändertogs av Socialtjänsten 2001.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Josefsson

Mer i ämnet