Spela klippet för att se när Janne Josefsson söker upp Karin och Lasse – 16 år senare. Foto: SVT/Josefsson

Karin och Lasses son tvångsomhändertogs år 2001 – så här gick det sedan

Uppdaterad
Publicerad

Karin och Lasse har båda en intellektuell funktionsnedsättning. År 2002 hamnade de på löpsedlarna då Uppdrag granskning gjorde ett reportage om att deras son Carl omhändertagits – för att paret inte ansågs klara av föräldraskapet. Nu följer Janne Josefsson upp vad som hände sedan.

– För mig är det en seger, säger Karin i SVT:s “Josefsson”.

Efter Uppdrag gransknings reportage fick Karin och Lasse mer tid tillsammans med sin son Carl och tvångsomhändertagningen hävdes. Men sonen som då var två år gammal stannade hos sin fosterfamilj och bor än idag hos sina fosterföräldrar.

Efter reportaget slog Socialstyrelsen fast att psykologen som utvärderat Karin och Lasse varit oskicklig. Och JO och länsstyrelsen riktade allvarlig kritik mot Oskarshamns kommun.

Josefsson

“Det är en seger”

Sedan reportaget sändes har Karin och Lasse skilt sig, men de har ytterligare två barn tillsammans. Barnen bor på heltid hemma hos Karin, som får stöd och viss avlastningshjälp.

– För mig är det en seger. Det är som ett maratonlopp, och till slut så vinner du.

Hela avsnittet av “Josefsson” finns att se på SVT Play. I reportaget “Karin och Lasse” följer Janne Josefsson upp ett både uppmärksammat och kritiserat program i Uppdrag granskning, om ett par vars barn omhändertogs av Socialtjänsten 2001. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Josefsson

Mer i ämnet