Sammanlagt har mer än 10 ton musslor skördats från odlingen utanför Vassmolösa. Foto: Kalmar kommun

Här skördas musslorna som ska rädda Östersjön

Publicerad

I förra veckan plockades minst 7,5 ton musslor upp ur vattnet vid musselodlingen i Vassmolösa söder om Kalmar. En väldigt lyckad skörd, menar projektledaren Jan Andersson.

Vid musselodlingen i Hagby Norra fiskeläge utanför Vassmolösa i Kalmar län skördades musslor i slutet av förra veckan. En testskörd på samma plats genomfördes 16 augusti och då plockades omkring 2,5 ton musslor upp.

Tillsammans med förra veckans skörd har man nu sammanlagt plockat upp 10 ton musslor ur odlingen i Hagby.

Kalmar

”Helt fullt i näten”

Musslorna har fastnat i tre stycken olika nät som är 120 meter långa och 4,5 meter djupa.

– På den här odlingsarealen är vi väldigt nöjda med den skörden. Det har varit helt fullt i näten, säger Jan Andersson, som är projektledare för musselodlingen.

Odlingen är en del av ett större projekt som ska hjälpa till att rena vattnet i Östersjön.

Musslorna ska malas ner för att bland annat bli mjöl. Foto: Kalmar kommun

Ska minska övergödningen

Blåmusslor lever av att filtrera växtplankton från vattnet och binder samman kväve och fosfor. När musslorna sedan skördas återbördas dessa näringsämnena till land. Och övergödningen minskar. På land mals musslorna ned och kommer sedan att bli mjöl, foder och jordförbättrande material.

– Man kan säga att vi tar upp näringen som vi puttat i och ger tillbaka den till åkrarna, berättar Jan Andersson.

Så här ser musselodlingen ut sett från under vattnet. Foto: Kalmar kommun

Musselodlaren är på det stora hela väldigt nöjd med projektet så här långt, och menar att det också skapar en bättre miljö för bland annat fåglar.

– Det är ju nästan som ett flytande korallrev. Det är bara att lägga ut sina nät och sedan är allting i gång, så det är förbluffande att ingen har tänkt på det här innan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet