Här släpps 125 000 ålyngel ut i Smålands och Östergötlands sjöar

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen släpptes 125 000 ålyngel ut i sjöar och vattendrag i norra Kalmar län och Östergötland. Ålsläppet görs årligen och meningen är att säkra den utrotningshotade artens överlevnad i svenska vatten.

– Det var ganska stor uppståndelse här idag. Det är stort intresse för ålen efter Uppdrag gransknings reportage och boken Ålevangeliet, säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping som ansvarar för ålarbetet.

Av de 125 00 ynglena släpptes drygt 9000 ut i Storsjön, nära Edsbruk i norra Kalmar län. Men enligt Tekniska verken i Linköping är det bara runt 10 procent av alla yngel som senare klarar sig till fullvuxen storlek, till att bli blankålar.

Ålen är extra känslig för miljöpåverkan i sötvattensjöar, eftersom den senare ska simma ut i havet. Foto: Tekniska verken i Linköping

Skjutsar ålen över kraftverk

När ålarna vuxit till sig och blivit blankålar, kommer yrkesfiskare plocka upp och transportera dem förbi kraftverk som annars riskerar att bli dödsstöten för arten.

– Det är en konstgjord andning men vi gör det tills vi har fria fiskvägar överallt. Vi kallar det ”trap and transport” Förra året fick vi upp 5,4 ton ål med metoden, och i år har vi 8 ton som ambition, säger Jakob Bergengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.