• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Foto: Jon Olav Nesvold/TT

Här struntar flest i vinterdäck

Publicerad

I södra Sverige är det flest som blir påkomna med att strunta att sätta på vinterdäck på bilen. I alla fall om man ser på antalet böter polisen skrivit ut hittills i år.

Polisen har hittills i år skrivit ut 109 böteslappar till bilister som saknat vinterdäck på sin bil. Flest böter har utfärdats i polisregion Syd, 30 stycken. Siffrorna har nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Från och med imorgon krävs vinterdäck vid vinterväglag över hela landet.

”Chansar mer i söder”

– Benägenheten att chansa är större i söder där det sällan är vintriga förhållanden. I Norrland är det av naturliga skäl inte ett bekymmer på samma sätt, säger poliskommissarie Erling Andersson till Nyhetsbyrån Siren.

Samtidigt har det utfärdats 686 stycken böter för användning av dubbdäck under otillåten tid. Det vill säga då det inte varit vinterväglag under våren och sommaren. Flest antal utfärdades i polisregion Stockholm, 139 stycken.

Utdraget är gjort den 16 november i år.

Antal böter för saknade vinterdäck: Jan-mars 2017

Visa

Polisregion Syd 30

Polisregion Öst 16

Polisregion Stockholm 16

Polisregion Mitt 16

Polisregion Väst 15

Polisregion Nord 5

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer