• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Claus Kempe

Kommunalrådet som suttit längst i landet – nu slutar han efter 31 år

Uppdaterad
Publicerad

I dag gör Roland Åkesson (C) sin sista dag på jobbet som kommunalråd i Mönsterås. Nu väntar kvalitetstid med barnbarnen i Växjö och andra uppdrag i kommunen.

Vid varje val sedan 1985 har Mönsteråsborna valt om Roland Åkesson (C) till kommunstyrelsens ordförande.

Det blir totalt 31 år och därmed hamnar han på en delad förstaplats i landet, tillsammans med Elizabeth Salomonsson (S) i Köping, vad gäller antal år som kommunalråd.

– Det är blandade känslor. Det här har varit min vardag i 31 år och jag kommer sakna mina arbetskamrater. Det kommer kännas konstigt att inte träffa dem på det sättet på måndag. De är väldigt kompetenta och duktiga, säger Roland Åkesson.

Hyllar samtalsklimatet i Mönsterås

Roland Åkessons Mönsterås är Centerpartiets starkaste fäste i landet. Här fick partiet över 40 procent av medborgarnas röster i det senaste valet.

Under tiden Roland Åkesson suttit som kommunalråd har partiet fördubblat sitt stöd i kommunen.

– Jag känner en oerhörd tacksamhet till medborgarna. Som kommunpolitiker måste man ha en bra kontakt med medborgarna och företagen. Vi har ett bra samtalsklimat här i Mönsterås, det är viktigt i en liten kommun där man lever nära medborgarna, säger Roland Åkesson.

Foto: Claus Kempe

Vill få fler morfarsdagar i Växjö

På måndag börjar en ny vardag för Roland Åkesson. En vardag han främst vill ägna åt familjens yngsta.

– På onsdag och torsdag ska jag hämta och lämna mina barnbarn i Växjö på förskolan. Jag har haft morfarsdagar med dem minst en dag i månaden, men nu blir det mer. Jag har även ett litet barnbarn i Vellinge som jag har mycket kontakt med digitalt.

Nya politiska uppdrag

Men kärleken till lokalpolitiken i Mönsterås är för stark för att läggas på hyllan helt.

– Jag blir nu kommunens representant i regionförbundet, samt ordförande i miljönämnden. Det var ju miljö- och energifrågorna som förde mig in i politiken, så det känns lite som att cirkeln sluts nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.