Thomas Hörberg, Igor Svensson, Robert Bergersäter och Jens Svensson är fyra av Kronobergs Sjöräddningssällskaps 20 medlemmar. Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Här övar Sjöräddningens svävare inför drunkningsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Den kalla söndagen är på väg att bli ännu kallare för Igor Svensson. Han ska strax hoppa ner i isvaken som förberetts, där han ska ligga tills han blir räddad av Jens Svensson och Thomas Hörberg som bemannar Sjöräddningssällskapets svävare.

– Den är svår att styra, så det är viktigt att vi tränar, berättar Jens Svensson, gruppchef för Sjöräddningssällskapet Kronoberg.

Den kalla vintern har gjort att många tagit sig för att promenera på länets frusna sjöar och vattendrag. Detta gör så klart Sjöräddningen oroliga som därför ägnade söndagen åt att öva på att rädda människor som gått igenom isen.

– Vi kommer plocka upp personen ur vaken och föra denne till kajen, där man i verkligheten hade mött ambulans, säger han.

Se när Sjöräddningssällskapet tränar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.