Här visar hemtjänsten upp sina arbetskläder

Publicerad

Som SVT kunde berätta igår tvingas hemtjänstpersonalen i Nybro jobba i privata ytterkläder. Enligt omsorgschefen i kommunen kan arbetskläder ses som en skattepliktig förmån, och därför har personalen fått klara sig utan. Men i andra kommuner, till exempel Mörbylånga, verkar det inte vara något problem.

Hur olika kommuner i Småland klär sin hemtjänstpersonal skiljer sig. Nybros personal får alltså inte några ytterkläder, något personalen tycker är fel, medan persdonalen till exempel Alvesta, Borgholm och Mörbylånga får det.

Tillgång till skor är något som hemtjänstpersonalen i Mörbylånga nyligen fått. Men där har personalen sedan många år tillbaka haft tillgång till en vinterjacka, regnställ, en hoodie för sommarbruk och fodrade sadelskydd till cyklarna.

– Men mössa och vantar till personalen är något vi kanske ska fundera över, säger Joakim Östh som är enhetschef för ett av hemtjänstdistrikten i Mörbylånga.

”Slipper frysa”

Sayed Mahdisarvari är undesköterska i Mörbylånga kommun och öppnar dörren till sitt klädskåp i omklädningsrummet. Där finns en vinterjacka, en hoodie, ett regnställ och nya skor. Och tillgång till broddar på skorna för att han inte ska halka.

– Jag tycker att det är jättebra att vi har de här kläderna, då slipper vi frysa och vi slipper bli våta när vi är ute och jobbar, säger han.

SE MER: Experten om skatteregler för arbetskläder

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.