Här visas framtidens drönare – ska leverera blod och rena Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Leverera organ till akuta transplantationer, leta efter försvunna personer eller att rena Östersjön från skräp: Användningsområdena för drönare är många. På övningsfältet för drönare i Västervik hålls nu Sveriges största demo av olika drönarprojekt.

Under demodagarna demonstreras 24 olika projekt som fått finansiering från statliga innovationsmyndigheten Vinnova.

Platsen är Västerviks flygplats och Örserumsviken, båda en del av det övningområde eller testbädd som upprättats av Drone center Sweden i Västervik och som har planer på att bli nordens största.

När SVT är på plats visas bland annat en specialbyggd drönare som snabbt ska kunna transportera lätta laster långa distanser.

Kan flyga upp till 150 kilometer i timmen

Drönaren själv väger omkring sju kilo och kan ta en last på ungefär två kilo. Drönaren har både rotorer och fasta vingar vilket gör att drönaren både kan hovra, och flyga framåt i upp till 150 kilometer i timmen.

Projektet är initierat av Region Västerbotten för att undersöka möjligheten att från vårdinrättningar i glesbygden snabbt kunna skicka exempelvis organ, blodprover på analys, eller en hjärtstartare till en plats där någon fått en hjärtinfarkt. Men användningsområdena är många:

– Alla situationer där man har behov av att transportera något som är akut men som inte är så tungt men som måste komma fram snabbt. Någon reservdel, något som gått sönder, det kan finnas behov att transportrera någon viktig sak som tagit slut, säger Per-Daniel Liljegren, vid FoU Välfärd/Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

Eftersök vid lavinolyckor

Andra projekt som visas upp är bland annat eftersök vid lavinolyckor med hjälp av drönare, och drönare som tar ytvattenprover till sjöss och drönare för att skapa 3D-modeller och kartor av stora skogsbestånd.

Demodagarna i Västervik pågår i två dagar under tisdagen och onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.