Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi kommer att ta kontakt med dem som gör otillåtna uttag men det positiva är att de flesta följer uppmaningen, säger Ingrid Palmblad Örlander, länsstyrelsen i Kalmar. Arkivbild. Foto: TT.

Vattenläget kritiskt – Emån bevakas hårdare

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelserna i Jönköpings och Kalmar län har tagit hjälp av Kustbevakningen för att öka tillsynen av Emån. På fem ställen pågick bevattning dagtid trots myndigheternas uppmaning att bevattning ska ske bara nattetid.

I början av augusti gick länsstyrelserna i Jönköping och Kalmar ut med uppmaningen att bevattning utan tillstånd måste upphöra och att de som har tillstånd för vattenuttag begränsar sina uttag till nätter.

Otillåtna vattenuttag

Kustbevakningens flygspaningar visar att bevattning pågick på fem ställen dagtid i Kalmar län trots tidigare uppmaning. Det framkom under dagens presskonferens om vattennivåerna i Emån.

– Vi kommer att ta kontakt med de här personerna men det positiva är att de flesta följer uppmaningen, säger Ingrid Palmblad Örlander, länsstyrelsen i Kalmar.

Förelägganden och förbud

– Vi kommer att följa upp de tillstånd som finns för vattenuttag, identifiera eventuellt icke tillståndgivna uttag som sker och vi jobbar med bred information. Vi kan också gå fram hårdare med förelägganden och förbud, säger Gustav Enander, avdelningschef på naturavdelningen på länsstyrelsen i Jönköping.

Hör mer om länsstyrelsernas arbete med övervakning av Emån i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer