Hasse Nilsson från Växjö har skrivit över 300 snapsvisor. Alla är inte särskilt bra, säger han. Foto: Linda Lindbom

Hasse har skrivit 300 snapsvisor

Uppdaterad
Publicerad

En bra snapsvisa ska ha en känd melodi, en knorr på slutet – och så ska den handla om sprit. Hasse Nilsson från Växjö skriver sina egna, och tävlar nu för andra året i rad om titeln Sveriges bästa nyskrivna snapsvisa.

Det är tredje året som Växjöbon Hasse Nilsson är med och tävlar, och likt förra året har hans bidrag tagit sig ända till finalen, som hålls på Spritmuseum i Stockholm på lördag.

– Jag har alltid varit intresserad av svensk visa och sysslat med det både yrkesmässigt och under studietiden. Det har alltid legat nära till hands att leka med ord och då blev det så att jag plötsligt började få idéer till snapsvisor, och så har det rullat på, säger han.

Till dags dato har Hasse skrivit omkring 300 snapsvisor.

Testsjungs av publiken

Under tävlingen i Stockholm sjungs först snapsvisan upp för publiken, ett hundratal snapsvisefantaster, sedan får publiken testsjunga visan igen, för att känna hur den känns att sjunga i grupp.

Därefter röstar en jury, i år bestående av bland annat av författaren och spritkännaren Steffo Törnquist, i samråd med publiken fram den bästa.

”Ska handla om sprit”

En riktigt medryckande snapsvisa ska innehålla tre element, säger Hasse Nilsson:

– Det ska vara en melodi som alla kan, den ska handla om sprit och så gäller det att hitta på en fyndknorr på slutet. Svårast är att få till knorren.

Traditionella visor går bäst

Snapsvisornas ämnen har varierat genom året, och i år avslöjar arrangören att både Pokémon och Brexit avhandlas bland bidragen.

Men de är de traditionella snapsvisorna som oftast står högst i kurs, säger Hasse Nilsson.

– Vissa ämnen är ganska tacksamma, som exempelvis alkoholskatt och så är det en hel del spritromantik förstås, säger Hasse Nilsson.

Textförfattarna lyfts fram

Snapsvise-SM är ett sätt att hålla snapsvisetraditionen levande, säger Helen Ericsson Nilsson på Spritmuseum, som arrangerar tävlingen.

– Det som är intressant är att man snabbt glömmer bort vem som skrivit en snapsvisa, men att den ändå sjungs och därmed traderas vidare. Författarna blir bortglömda, men visorna lever vidare.

Hur mår snapsvisan i dag?

– Jag tror att den mår bra och att den mår ännu bättre nu när det finns smarta telefoner. Förr gjorde man snapsvisehäften, i dag kan man kolla upp texten direkt i sin telefon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.