Arkivbild från 2016. Foto: SVT

Hasse knep silver vid årets snapsvise-VM

Uppdaterad
Publicerad

Hasse Nilsson från Växjö är luttrad inom gebitet snapsvisor. Med över 300 egenkomponerade texter i bagaget så lyckades han i år ta en silvermedalj i snapsvise-VM med visan ”insikt om träning” med melodin från den klassiska Värnamovisan.

– Tvåan är ju ”the first loser” som man säger, nej skämt och sido. Det känns väldigt hedrande att ta silver i ett sådant sammanhang med så många skickliga deltagare, säger Hasse Nilsson.

Här kan du höra bidraget ”Insikt om träning”.

I år var det istället Christian Andersson från Åland som vann med sitt bidrag ”Koskenkorva” med melodin från Leonard Cohens ”Hallelujah”.

– Snapsvisans tradition är stark i Sverige och i Finland, därför är det bara de här länderna som är med i VM.

Men kan ni verkligen kalla det ett VM?

– Det är så klart med glimten i ögat, för ungefär 8 år sedan hette det Finnkampen, men det smäller lite högre med ett VM.

Korta och fyndiga texter

Årets VM i snapsvisor hölls i Stockholm under lördagen i helgen. Hasse Nilsson genomförde då sitt tredje VM efter att ha kvalificerat sig i SM tidigare i oktober.

Men han har fortfarande inte vunnit VM på individuell nivå, däremot har Hasse tagit VM-guld i lagsammanhang vid ett tillfälle tidigare. Nu är frågan vad som egentligen krävs för att vinna?

– Vistexten ska vara kort och fyndig med en knorr på slutet. Under de senaste åren verkar juryn ha fastnat för originella melodier, en sådan som alla känner igen och kan sjunga med i. Vi få se vad jag kan hitta på till nästa år.

Kanske med en melodi från en gammal discohit?

– (Skrattar), ja kanske det. Problemet är ju att texterna ska vara korta. Jag har försökt skriva med andra melodier men då blir texterna alldeles för långa. Vi får se, jag har några melodier på lager, säger Hasse Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.