Foto: Jan-Eric Lundberg SVT

Hästägare vid Lagan: ”Jag får panik”

Publicerad

Klass 1-varning för höga vattenflöden råder för Kronoberg och Kalmars län förutom Öland. Vid Alandsköp i Markaryds kommun ser hästägaren Katharina Wenzel hur vattnet från ån Lagan stiger för varje dag.

Flera vattendrag i södra Sverige riskerar att svämma över efter den senaste tidens snösmältning och nederbörd.

Det är just nu höga flöden i Emån, Mörrumsån, Ronnebyån, mellersta delen av Helge å, nedre delen av Bolmån samt mellersta delen av Lagan, där Katharina Wenzel i Alandsköp ser hur vattnet stiger allt närmare hennes hästgård.

– Jag får panik och blir jättestressad för vattnet bara stiger och stiger, och hästarna blir mer panikslagna för varje dag.

Nu måste hon flytta sina fyra hästar och säger att det inte är långt kvar innan vattnet når hennes hus, och hon känner sig maktlös.

– Jag är totalt frustrerad. Jag vet inte vad man gör i en sådan här situation och det är bedrövligt att mer än hälften av all mark står under vatten. Mycket sömn blir det inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höga vattennivåer i Småland

Mer i ämnet