Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Madeleine Dunsäter berätta om de svåra tiderna för ridskolorna i klippet. Foto: Amanda Svensson/SVT

Skenande kostnader slår hårt mot småländska ridskolor

Uppdaterad
Publicerad

Dyrt foder, höga bränslekostnader och stigande elpriser är några av anledningarna till varför ridskolor runt om i landet tvingas stänga ned. På Oskarshamns ridklubb är de höga driftkostnaderna påtagliga.

– Vi har ungefär dubblat kostnaden för foder, säger Madeleine Dunsäter, verksamhetschef på Oskarshamns ridklubb.  

Liksom andra verksamheter har ridskolor och hästföreningar påverkats av de höga el- och bränslepriserna. Utöver det har stall i Småland även drabbats av den rådande foderbristen. 

– Vi har fått importera foder från Tjeckien. Man skulle ju kunna ta från Norrland, men den fraktkostnaden blir dyrare för oss än att importera från Tjeckien, säger Madeleine Dunsäter 

När priserna stiger och hästintresset ökar

Flera ridskolor har tvingats lägga ned på grund av de skenande driftkostnaderna, samtidigt som intresset för ridsport bland unga i Sverige ökar.

Skulle kostnaderna stiga ännu mer är det oklart vad som händer med Oskarshamns ridklubb. Om stöttning från kommunen inte är ett alternativ kommer medlemsavgifterna behöva höjas – och det befarar Madeleine Dunsäter skulle minska intresset att fortsätta rida. 

– Det är inte bara ridning, det är så mycket runt omkring. Det är som en fritidsgård, vi har uppemot 300 barn och ungdomar här om dagarna.

Hör Madeleine Dunsäter berätta mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.