Rekordskördar väntar för foderproducenter i Småland. Foto: Privat/SVT

Lantbrukarnas organisation: ”Håll ut, rekordskördar väntar”

Uppdaterad
Publicerad

En kombination av ökade driftkostnader och dåliga skördar har resulterat i att priserna på hästfoder ökat kraftigt under sommaren. Men nu väntar en vändning.  

– Inför tredje och fjärde skörd pratar man om rekordskördar, säger Peråke Nilsson, verksamhetschef på Maskinring Småland, en samarbetsorganisation för lantbrukare. 

Det har varit en tung säsong för foderproducenter i Småland. Den torra försommaren och den alldeles för blöta sensommaren har ställt till det med säsongens skördar. Samtidigt har konsekvenserna av Ukrainakriget blivit mer påtagliga, med höga bränslekostnader och brist på ukrainskt spannmål.  

– Tyvärr har det blivit så med kriget i Ukraina, det har påverkat kostnadsläget. Kriget har påverkat tillgången av insatsvaror. Gödningen har blivit dyrare, bränslet har gått upp och det saknas spannmål, säger Peråke Nilsson på Maskinring Småland. 

Maskinring är en svensk förening som arbetar för att sänka lantbrukares maskinkostnader.  

Prognosen för framtida skördar ser ljus ut

Men det börjar ljusna för de småländska foderproducenterna. Trots sommarens dåliga skördar ser Peråke Nilsson hoppfullt på framtiden. Han menar att kommande skördar kommer vara generösa och att priserna kommer sjunka. 

– Som läget ser ut nu så kommer det vara mycket god tillgång på foder i och med att allt inte är skördat än. Priserna kommer att gå ner eftersom det kommer ett större utbud av foder. 

Viktigt med en god relation 

Att något stall får gå hungrigt i höst har Peråke Nilsson svårt att tro. En god relation med sin foderproducent menar han är avgörande vid tider som dessa, när foderproduktionen varit oviss.  

– Det som också är viktigt, både som foderproducent och som kund, är att man vårdar sin relation. Att man som kund inte byter leverantör varje år, utan har man en leverantör så springer man inte runt och jagar det billigaste hela tiden.

KLIPP: Skenande kostnader slår hårt mot småländska ridskolor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Madeleine Dunsäter berätta om de svåra tiderna för ridskolorna i klippet. Foto: Amanda Svensson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.