Mikael Krysell, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten i ett kollage med bild på undervattensmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Havs- och vattenmyndigheten får på grund av nedskärningar dra ner på antalet utsjöexpiditioner, från 12 till 10 per år. Hör Mikael Krysell, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten, berätta mer om hur det påverkar miljöarbetet. Foto: Martin Grill/SVT

Nära halvering av miljöpengar till Östersjön: ”Kommer missa saker”

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten fick 40 procent mindre i anslag i årets budget för bevakningen av vattenmiljö i Sveriges utsjöområden. En utveckling som myndigheten inte ser positivt på.

– Det blir svårare att nå upp till de lagkrav som vi har på miljöövervakningen, säger Mikael Krysell, enhetschef på Havs- och vattenmyndigheten.

I drygt 40 års tid har SMHI tolv gånger per år provtagit och undersökt vattenmiljön i haven, både inom Sveriges gränser och på internationellt vatten.

I årets budget har regeringen dock minskat anslagen till de två berörda myndigheterna som är inblandade i miljöövervakningen i utsjöområdena.

Klimat

– Det är en drastisk nedskärning förstås. Det var i och för sig väntad. Redan den tidigare regeringen hade föreslagit detta, säger Mikael Krysell.

Expeditionerna samfinansieras av SMHI och Havs- och vattenmyndigheten till lika delar.

Hör Mikael Krysell berätta mer om effekterna av nedskärningen i klippet ovan.

Från 12 till 10 expeditioner

Från dagens tolv expeditioner kan Havs- och vattenmyndigheten i år bekosta tio. Vad SMHI kommer kunna lägga är i dagsläget oklart, eftersom de på grund av en omorganisation ännu inte är klara med sin budget.

Klart är dock att även SMHI fått mindre pengar för övervakning i år.

– Det kommer att bli svårare att sätta in de exakt rätta åtgärderna för att förbättra miljösituationen, säger Mikael Krysell, på Havs- och vattenmyndigheten

En stramare budget

Enligt regeringen har årets budget fått stramas åt på grund av det allmänna ekonomiskt besvärliga läget.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari har inte haft möjlighet att ställa upp på en intervju med SVT om neddragningen. I ett mejl skriver hennes pressekreterare:

”Det ekonomiska läget gör att regeringen inte hade möjlighet att förlänga några av de projekt som den tidigare regeringen hade satsat på när den tillträdde. Regeringen kommer att presentera flera åtgärdsförslag på det här området framöver i kommande budgetar och regleringsbrev – när ekonomin tillåter.”

Hör i klippet nedan SMHI:s oceanograf Lena Viktorsson berätta om sina tankar om nedskärningarna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det klart man är besviken. Man har jobbat i många år med att upprätthålla de här mätserierna, säger Lena Viktorsson, oceanograf på SMHI. Foto: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet