Foto: SVT/TT

Konstflygare till Växjö på årets flygfest

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen är det dags för Flygkalaset 2018 på Småland Airport i Växjö. Det är ett evenemang som arrangeras vart tredje år. I år kommer kalaset att erbjuda många aktiviteter och arrangörerna hoppas på en riktig familjefest.

Bland de som tänker ta sig upp i luften finns bland andra Gustav Salminen, världsmästare i konstflygning, och Daniel Ryfa som är van vid pallplaceringar. Även piloten Svetlana Kapanina, som har blivit utsedd till världens främsta kvinnliga flygare, kommer att delta.

Ulf Axelsson, vd för Småland Airport, uttrycker stor förväntan inför det hela och understryker att det tagit tid att få till det.

Växjö

Tar ett år att förbereda

– Vi förbereder varje kalas i ungefär ett år innan det drar igång. I år tycker jag att vi har fått till en bra mix av uppträdanden med en hel del konstflyg, säger Ulf Axelsson.

Utöver enskilda akter är även tanken att det schweiziska flygvapnet ska visa upp olika flygformationer, tillsammans med det svenska. Bland formationerna som ska visas upp finns ”Diamond” och ”Pil”.

Nominerad till Greenwashpriset

Organisationen Jordens Vänner utsåg svenskt flyg till vinnare av Svenska Greenwashpriset förra året. I år är Växjö kommun en av tre nominerade för sin profilering som ”Europas grönaste stad”. Priset delas ut för att uppmärksamma företag, organisationer eller makthavare som ”skapat sig en överdrivet grön image med vilseledande marknadsföring och/eller annan kommunikation”.

– Det är intressant om kommunen skulle få denna ”award” eftersom den är så felaktig. Regeringen skapade till och med en miljöfond för att främja flyget, säger Ulf Axelsson.

På frågan om hur flygplatsens vd ser på miljöaspekten under evenemanget, anser han att det hela är överdrivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet