Peter Helge som är operativ räddningschef vid räddningstjänsten i Västervik fick flera samtal från kommuninvånare som saknade tutandet. Foto: TT/Västerviks kommun

Hesa Fredrik tappade rösten – helt tyst i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

När VMA-testet med tyfontutor ljöd runt om i landet på måndagseftermiddagen klockan tre var det helt tyst i Västervik. Signalerna fungerade inte – och nu ska det undersökas vad som gick fel.

Västerviksborna reagerade när de inte hörde tutorna klockan tre som vanligt och kommunen fick in flera samtal.

I vanliga fall sätts larmet igång manuellt på brandstationen i Västervik men den här gången skulle tyfonerna för första gången fjärrstyras från SOS Alarm. Det fungerade inte:

Hesa Fredrik – VMA-larm

– Det blev tyst istället. Vi undersöker nu vad det vad som hände, jag räknar med att vi under veckan ska ha fastställt vad orsaken var och rättat till det, säger Peter Helge, operativ chef vid räddningstjänsten i Västervik.

Går inte att testa testet

Anledningen till att SOS ska kunna fjärrstyra tutorna är för att underlätta vid ett krisläge. Det går inte att prova i förväg om det fungerar. Enda sättet är att testa på riktigt.

– Tidigare har vi bara kunna starta  lokalt på brandstation och det betyder att någon alltid måste vara på plats. Att det går att starta från någon annanstand stärker krisberedskapen.

VMA-larmet testas fyra gånger om året. Från och med nu kommer det startas två gånger lokalt och två gånger av SOS Alarm.

– Det är roligt att folk är uppmärksamma och saknar tutorna, säger Peter Helge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hesa Fredrik – VMA-larm

Mer i ämnet