Hemmasittare i Alvesta kommun ska få hjälp av ett nybildat närvaroteam. Arkivbild. Foto: TT

Lättare för ”hemmasittare” i Alvesta att få hjälp

Publicerad

”Hemmasittare” eller elever med problematisk frånvaro från grundskolan ska nu lättare få hjälp i Alvesta. Kommunen permanentar projektet med närvaroteamet där personal lättare ska kunna samarbeta kring eleven och hjälpa till med undervisning.

SVT Nyheter Småland har tidigare rapporterat att kommunerna i Kalmar och Kronobergs län uppger att de har ”hemmasittare”, alltså elever som har hög ogiltig frånvaro från skolan. Orsakerna till varför en elev inte går till skolan kan vara många, men mobbning, olika diagnoser eller problem hemma är vanligt förekommande.

Startade närvaroteam

Alvesta kommun uppger att de för tillfället har drygt ett 10-tal elever som har problematisk frånvaro från grundskolan. Förra året startade kommunen ett närvaroprojekt som går ut på att personal samarbetar mer kring eleven. Nu är det klart att det projektet ska bli permanent och heta Närvaroteamet. Det ska bestå av personal från förvaltningen för Arbete och lärande (FAL) och Utbildningsförvaltningen.

Anpassad hjälp

Teamet ska bestå av till exempel socionom, arbetsterapeut, psykolog och sjuksköterska. Alla i närvaroteamet ska jobba i samma lokaler för att snabbare kunna ordna till exempel möten.

– Teamet ska hjälpa eleven till en mer fungerande skolgång. Men var undervisningen ska ske beror på hur elevens situation ser ut, det kan vara undervisning i hemmet, en liten sal i skolan eller en annan särskild plats. Det viktiga är att få igång elevens lust att lära och lägga fokus på vilken lärandemiljö som är bäst för barnet, säger Fredrik Wärn, verksamhetschef på utbildningsförvaltningen.

Vara nav i kontaktnät

Teamet ska kartlägga, identifiera och ge förslag på åtgärder för eleven och dess familjs situation.  De ska också vara ett nav i barnets och familjens kontakter och samverka med andra stödinsatser som exempelvis Region Kronoberg och LSS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alvesta

Mer i ämnet