Foto: SVT

Hemtjänstanställd döms till fängelse i sex år efter våldtäkt mot vårdtagare

Uppdaterad
Publicerad

Mannen, som är i 40-årsåldern, våldtog en vårdtagare i hennes egen säng under tiden som han var anställd inom hemtjänsten i Vimmerby kommun. Nu döms han till fängelse  för grov våldtäkt och ett stort antal fall av kränkande fotografering av andra vårdtagare.

Den drabbade kvinnan hade personlig assistans efter en stroke och var enligt tingsrättens dom i en mycket utsatt situation. Det är därför som våldtäkten bedöms som grov. Att han utförde gärningen i hennes hem där hon ska vara trygg anses av tingsrätten som en ytterligare försvårande omständighet.

Mannen nekar till att ha genomfört samlaget och förklarar det faktum att hans sperma fanns på offrets lakan med att någon kollega måste ha tagit toalettpapper från personaltoaletten och lagt det i kvinnans säng. Tingsrätten bedömer det som helt osannolikt och det har inte heller framkommit att mannen skulle ha varit ovän med någon av sina kollegor.

Tog bilder av vårdtagares underliv

Mannen döms också för att ha utsatt nästan 20 personer för kränkande fotografering genom att filma och fotografera dem i samband med bland annat duschning och toalettbesök. Närbilderna på deras underliv har han motiverat med att han avsåg att göra anatomiska modeller av dem i sin dator.

Även gällande de kränkande fotograferingarna menar tingsrätten att mannen utnyttjat brottsoffrens utsatta situation och det förtroende han åtnjutit i kraft av sin anställning inom hemtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.