”Anna” var själv nära på att missa informationen om att en av hennes brukare var covid-sjuk. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Hemtjänstanställd nära att åka till covid-sjuk utan skyddsutrustning

Publicerad

Torsås kommun hade tidigt bekräftade fall av covid-19 inom äldreomsorgen. SVT Småland har varit i kontakt med en person som arbetar i hemtjänsten och som är orolig över att information om smitta inte är tillräckligt lättillgänglig.

I Kalmar län är Torsås en av de kommuner som har haft flest konstaterade fall av covid-19 sett till kommunens storlek. Flera av dem inom den kommunala äldrevården.

”Anna”, som egentligen heter någonting annat, arbetar inom hemtjänsten i kommunen. Hon tycker att informationen om vilka av hemtjänstens brukare som är, eller misstänks vara, sjuka i covid-19 inte är tillräckligt tillgänglig. Något som gör att viktig information om när personalen ska använda skyddsutrustning riskerar att missas.

– Det måste bli bättre struktur, så att informationen kommer fram och vi kan skydda oss, säger ”Anna”.

Information om vilka personer som är konstaterat eller misstänkt smittade av covid-19 finns i journaler i hemtjänstens interna datasystem, men dessa journaler kommer personalen inte åt när de är ute och arbetar hos de äldre.

Pressad arbetssituation

”Anna” berättar att arbetssituationen för personalen har blivit än mer pressad under coronapandemin och att det har blivit allt vanligare att personal får åka hem till hemtjänsttagare som inte ingår i deras ordinarie grupper, vilket ”Anna” är kritisk till.

Torsås kommun säger man har tydliga rutiner för hur personalen ska informeras och att informationen är lättillgänglig för personalen.

– Det är naturligtvis beklagligt ifall det någon gång inträffar misstag eller fel. Men då är det ännu viktigare att vi får ta del utan dem så att vi kan jobba med vår verksamhetsutveckling, säger Claes Wiridén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.