Många reaktioner efter vår rapportering om hemundervisning Foto: SVT

Hemundervisning väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2011 är det inte längre tillåtet att bedriva hemundervisning i Sverige. Men många tycker att det är ett bra alternativ till att gå i skolan och frågan väcker starka känslor i sociala medier.

I går berättade vi om familjen Sandberg från Färjestaden på Öland som väljer att hålla sina barn hemma, trots att de riskerar höga böter.

Debattvågorna går sedan dess höga kring hemundervisning på sociala medier. Argumenten för hemundervisning handlar om att barnen mår dåligt i skolan, att skolundervisningen inte håller tillräckligt hög kvalitet och att föräldrarna vet vad som är bäst för deras barn:

”Barn ska inte behöva vistas där de inte mår bra! Glad att mamma och pappan kämpar för sina barns välmående!”

”Hemundervisning är tillåtet i USA, England, Finland, Danmark, Norge etc... För att ta några exempel, så varför inte Sverige?!”

”Ja, det borde vara mycket enklare att få tillstånd för hemundervisning, bara det sker i samarbete med en skola dit eleven går ibland, och med uppföljning så eleven uppnår kunskapsmålen. ”

”Öppnar för tolerans och förståelse”

Argumenten emot hemundervisning handlar också i stor mån om kvaliteten på undervisningen och en rädsla för att föräldrarna inte ska följa läroplanen.

”Skolan är det enda stället där barn möter en annan verklighet än den de får hemma, det öppnar för tolerans och förståelse för andra som inte är som man själv och där man övas i samarbete med andra.”

”Religiösa rörelser och extremister av alla slag finns tyvärr i allt större mått. Har bara en känsla att detta skulle gynna dessa grupper.”

”Så här gör man i USA. Jag känner många som har det allra bäst för sina barn som utgångspunkt. Men det ger också fritt fram för vit-makt undervisning, bokstavstroende att inte lära ut grundläggande vetenskap och sexualkunskap. Ku klux klan-undervisning etc”

Men många är också kluvna och föreslår till exempel att barnen skulle kunna gå i skolan ett par dagar i veckan och vara hemma resten av tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.