Löftet till Växjöborna – fler poliser på stan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen och Växjö kommun skrev idag under ett gemensamt medborgarlöfte för att öka tryggheten i kommunen. Stadskärnan ska få fler poliser på gatorna och på landsbygden utökas hastighetskontrollerna.

Fler synliga poliser – det är vad medborgarna i Växjö kommun främst efterfrågar, enligt polisen. Och det är också det som skrivits in i årets medborgarlöfte för 2017. Ett löfte som idag undertecknades av både polisen och Växjö kommun.

– Huvudsyftet är ju att skapa ett tryggare samhälle, där vi slipper den här känslan av att man inte vill gå ut på grund av att det är otryggt, säger Jonas Eek lokalpolisområdeschef i Växjö.

Polisnärvaro och hastighetskoll

Det handlar om två konkreta löften. Ökad synlighet av poliser i centrala Växjö och ökad hastighetsövervakning på landsbygden. Och för att leva upp till dessa löften kommer kommunen och polisen att sammarbeta.

– Det handlar mycket om fältarbete, vuxna på stan till exempel. Och att fältarbetarna får information om vilka olika områden de ska vistas i, men också att de rapporterar till polisen om det de har sett något, säger Anna Tenje, blivande ordförande kommunstyrelsen i Växjö.

Medborgarlöftet en del av arbetet

Är det verkligen det här man efterfrågar, det ligger ju till exempel polisutredningar i hög. Finns det inte viktigare frågor än trafikfrågor?

– Vi jobbar jättemycket med att få ned våra utredningsärende också, för det är ju ett väldigt gott brottsförebyggande arbete med fällande domar. Bara för att vi har tecknat ett medborgarlöfte så innebär inte det att vi inte gör någonting annat, det här är en del av polisens verksamhet, säger Jonas Eek.

Men har det funnits förslag från medborgarna som ni inte velat skriva in i medborgarlöftet för att ni varit rädda att ni inte skulle kunna hålla det?

– Nej, säger Jonas Eek bestämt.

Besökt alla skolor

Förra året handlade löftet till invånarna i Växjö kommun om en utökad närvaro vid kommunens grundskolor, något man lyckats med under året. Vid minst ett tillfälle har polisen varit ute på plats.

– Man har gjort över 130 besök på våra skolor och det är ju jätteviktigt för det är ju där det börjar, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och medborgare i så låga åldrar som möjligt, säger Anna Tenje.

Medborgarlöftena har tagits fram genom att lyssna av vad medborgarna önskar från polisen, men också vad polisens egna medarbetare tycker är viktigt. Åsikterna har kommit in genom bland annat samverkansmöten och enkäter.

I lokalpolisområde Växjö ingår också Alvesta kommun och där kommer också snart att presenteras medborgarlöften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.