Historisk befolkningsökning i Kronoberg

Publicerad

De senaste fem åren har befolkningen i Kronobergs län ökat i en historiskt hög takt. En ökning har skett i samtliga kommuner och under 2017 hade Kronobergs län den fjärde högsta befolkningsökningen i riket.

Till största delen beror befolkningsökningen på att Sverige och Kronoberg haft en historiskt sett hög invandring.

– Vi ser ökningen som någonting väldigt positivt då vi har många företag i Kronoberg som är i behov av arbetskraft, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör på Region Kronoberg.

Ökat tryck på välfärden

När antalet invånare i arbetsför ålder ökar kommer detta med flera utmaningar för regionen, inte minst vad gäller sjukvården.

– De här delarna är så klart en jätteutmaning; att dimensionera sjukvård, tandvård och BB efter vad som krävs. Vi behöver ta hänsyn till att befolkningsmängden ändras och samtidigt hitta sätt som gör att de som kommit hit vill stanna och etablera sig, säger Christel Gustafsson.

Ökningen förväntas avta något

Prognosen för länet visar på en fortsatt befolkningsökning även om tillväxttakten avtar redan under 2018. De senaste tre åren har invånarantalet ökat med i genomsnitt 2 797 personer om året vilket förväntas sjunka till ungefär 1 900 personer de kommande tre åren. Den främsta förklaringen är att invandringen till länet förväntas minska.

– Vi vill att de som kommit ska stanna, eftersom vi i vissa kommuner i länet har en något skev åldersstruktur på befolkningen. Invandringen ger en injektion av människor i arbetsför ålder vilket är mycket positivt så länge som vi kan klara de problem som finns.

FAKTA: BEFOLKNINGEN I KRONOBERG

  • Mellan 2017-2032 förväntas antalet invånare i vårdintensiv ålder, 80+ år, att öka med nästan 50 procent. Samtidigt förväntas försörjningskvoten öka eftersom invånare i ej arbetsför ålder ökar mer än personer i arbetsför ålder.  
  • Sedan år 2000 har de flesta av länets kommuner haft en stabil utveckling, men endast i Växjö har ökningen överstigit riksgenomsnittet. Tingsryd och Uppvidinge har haft en negativ befolkningsutveckling. Kommunerna i länet har således väldigt skilda förutsättningar när det gäller att hantera framtidens välfärd och kompetensförsörjning.  
  • Kronoberg har ett mycket lågt inrikes flyttnetto – utflyttningen till andra län är högre än inflyttningen från dem – dessutom är sekundäromflyttningen för utlandsfödda hög. Det betyder att de mindre kommunerna riskerar att tappa de senaste årens befolkningsökning.

Källa: Region Kronoberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.