Käpp är ett av flera hjälpmedel som den som behöver nu måste bekosta själv. Foto: Leif R Jansson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hjälpmedel dras in – pensionärer får betala ur egen ficka

Uppdaterad
Publicerad

Den femtonde oktober är det slut med ekonomiskt stöd för vissa hjälpmedel till funktionsnedsatta och äldre. Det har omsorgsnämnden i Växjö kommun beslutat och sparar på så sätt in 300 000 kronor.

Frågan har väckt debatt och upprört många äldre som är i behov av hjälpmedel.

– Pensionärerna upplever att man tullar på deras förmåner. Tidigare i våras höjdes kommunalrådens löner med omkring 10 000 kronor i månaden. I nästa andetag vill man nu spara in pengar genom att låta pensionärer med låg inkomst betala för sina egna hjälpmedel, säger Kerstin Gadd-Karlsson som är aktiv medlem i SPF och ledamot i Växjö kommuns pensionärsråd.

Istället kommer nu de som är i behov av hjälpmedlen att själva får betala för dem. Omsorgsnämnden gör bedömningen att det är så många butiker som etablerat sig i staden med olika hjälpmedel och att det på så sätt underlättar för dem som har behov av det.

Ulf Hedin (M), ordförande i omsorgsnämnden, säger att man kommer noggrant följa utvecklingen när beslutet träder i kraft.

– Vi är medvetna att det kan bli problem för dem som är låginkomsttagare. Men vi kommer att följa upp ärendet och se vad det blir för konsekvenser. Märker vi att fallolyckorna ökar i den här gruppen så måste vi vara beredda på att ta tillbaka beslutet.

Hjälpmedel som kommer att försvinna på hjälpmedelscentret i Växjö

Visa

* Griptång

* Förhöjningsdynor och kildynor

* Käpp, kryckkäpp, krycka och gåbock

* Strumppådragare

* Duschpall, duschstol och badbräda

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer