Cykelskola för nya Jönköpingsbor

Uppdaterad
Publicerad

De allra flesta infödda svenskar har lärt sig cykla i barndomen. För många nya svenskar är det en konst de måste lära sig i vuxen ålder. Därför rullar en cykelskola för vuxna igång i Jönköping i dagarna.

Senast Rima Ibrahim försökte lära sej cykla slutade det med en avskräckande vurpa. Nu är hon en av fyra invandrarkvinnor som hoppat Cykelfrämjandets och studieförbundet NBV:s cykelskola för vuxna.

– Hemma i Libanon cyklade nästan alla men jag lärde mig aldrig och när jag kom till Sverige tog familjen och barnen all tid. Nu vill jag verkligen lära mig cykla så att jag på egen hand  kan motionera och ta mig till och från jobbet själv , säger Rima.

Conny Axelsson är en av de frivilliga från Cykelfrämjandet som ställer upp som instruktör och lärare i trafikregler och säkerhet.

–Det märks redan första kurskvällen att kvinnorna har viljan och då kommer de att lyckas lära sig cykla, säger Conny.

Utan pedaler

För ändamålet har sex cyklar med lite lägre ram införskaffats av pengar som kommer från Jönköpings kommun.

Till en början är pedalerna avskruvade. Istället får deltagarna sparka sej framåt. Men så fort kursdeltagarna fått upp balansen kommer Arne Sandell, en av eldsjälarna i Jönköpings cykelfrämjande, att skruva på pedalerna.

Han är en av landets främsta cykelbyggare och mekaniker och den som ska se till att kursdeltagarna får rätta snitsen på hojarna.

–Jag lärde mig att cykla  genom att krypa under stången  på farsans herrcykel men pedagogiken och tekniken har gått framåt, konstaterar Arne nöjt.

Cykeln ger frihet

Jönköping är långtifrån första kommunen som erbjuder vuxna att lära sej cykla men det har tagit ett par år av diskussioner och förberedelser innan cykelskolan kunde bli verklighet.

Nu finns sex cyklar att tillgå och tanken är att sex kursdeltagare i taget ska lära sig den ädla konsten. Både kvinnor och män är välkomna även om premiäreleverna är kvinnor.

–Jag är övertygad om att intresserade kommer att köa till cykelskolan, säger det folkpartistiska kommunalrådet Anna Mårtensson, en av initiativtagarna till projektet.

–För mig är det inte bara en fråga om motion och miljö. Att kunna cykla till jobbet eller på fritiden och inte behöva be om skjuts handlar nästan ännu mer om frigörelse, säger Anna Mårtensson (FP) som själv i vuxen ålder blivit en inbiten motionscyklare med en häftig racerhoj i sin ägo.

Kanske måste hon framöver trampa ännu snabbare än idag för att hålla undan när Rima Ibrahim och de andra cykelskoleleverna fått upp farten.   

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.