Mannen har erkänt att han utdelat knivhugg och knytnävsslag mot kvinnan. Foto: SVT

Högg ihjäl kvinna på öppen gata i Alvesta – 38-åring döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

Den 38-årige mannen som åtalades för mordet på en 40-årig kvinna i Alvesta i april dömdes under tisdagen i tingsrätten till rättspsykiatrisk vård.

Händelsen inträffade den 17 april i år då en 40-årig kvinna misstänks ha blivit mördad på öppen gata i centrala Alvesta inför flera vittnen.

En 38-årig man greps i närheten av platsen där kvinnan hittades och anhölls därefter på sannolika skäl misstänkt för mord.

Mannen slog, sparkade och använde kniv mot kvinnan. Våldet riktade sig mot kroppen och huvudet och enligt rättsläkarens utlåtande ska hon ha avlidit av skador på halsen.

Allvarligt psykiskt sjuk

Under rättegångens sista dag presenterades den rättspsykiatriska undersökningen för tingsrätten. Undersökningen konstaterade att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

På grund av den allvarliga psykiska störningen kan inte mannen dömas till fängelsestraff. Åklagaren yrkade därför på rättspsykatrisk vård och utvisning.

Tingsrätten dömer mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för mord, men avslår yrkandet om utvisning.

– Resultatet är förväntat över hela linjen – ingen överraskning, säger mannens advokat Torgny Dahlberg till SVT Nyheter Småland.

Förnekar brott

38-åringen har förnekat brott med hänvisning till sitt psykiska tillstånd vid tillfället.

Kommer domen att överklagas?

– Jag har inte pratat med honom ännu. Det är han som styr över frågan, säger advokat Torgny Dahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.