Foto: SVT/TT

Högsäsong för viltolyckor startar – störst risk i Smålandslänen

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds en två månader lång period på året då majoriteten av landets viltolyckor med rådjur inträffar. Allra störst risk för att krocka med rådjur finns i Kalmar län, det visar statistik från Nationella viltolycksrådet. 

– I gryning och skymning så löper man störst risk för viltolyckor, det är då som flest djur förflyttar sig för att leta föda. Håll uppsikt längst med vägkanterna och anpassa farten och försök förutse var djur kan dyka upp, säger Johan Granholm, motorexpert på försäkringsbolaget If. 

Antalet olyckor ökar 

I Kalmar län inträffade drygt 3200 rådjursolyckor förra året, vilket är flest olyckor i landet sett till antal bilar. I Kalmar län skedde 24,2 olyckor per 1000 personbilar, ungefär var 40:e bil alltså. 

Även Kronobergs län är bland de hårdast drabbade länet i landet. Här rapporterades 2095 krockar med rådjur in under förra året. Vilket motsvarar 20,2 olyckor per 1000 personbilar.

Jönköpings län har fler antal olyckor med rådjur än Kronoberg, 2773 stycken, men sett till antal bilar blir det 14,5 olyckor per 1000.

Trenden i samtliga tre Smålandslän är dessutom att antalet olyckor ökar.

Så minskar du risken för viltolycka

• Anpassa farten och tänk på att djuren ofta rör sig i skymning och gryning och de kommer sällan ensamma.

• Var extra uppmärksam vid åkrar, sjöar, föryngringsytor och där viltstängslet upphör eller börjar.

• Ekskogar drar till sig vildsvin och ligger det stora granar nära vägen finns det risk att älgar är i närheten.

• Djuren drar sig dit maten finns och vildsvin gillar ekollon, älgar gillar granskott.

• En svart sopsäck på en plogpinne betyder varning för lösdrivande renar.

Källa: IF Skadeförsäkring

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.