Högsby kommuns medborgare är bland landets mest jämställda, enligt en ny sammanställning. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Högsby är en av landets mest jämställda kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Länsförsäkringars Jämställdhetsindex 2024 kan Högsby stoltsera med en femte plats på tio-i-topp listan av landets kommuner.

Den nya rapporten konstaterar att ingen av Sveriges 290 kommuner har nått fullständig ekonomisk jämställdhet. Det svenska nationella jämställdhetsmålet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.

– Vi är långt ifrån 50:50. Kvinnor tjänar mindre och är sedan mer hemma med barnen. Det ger sämre löneutveckling, sämre karriärer, sämre hälsa och sämre pensioner, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Rapporten bygger på nio områden: Nettoinkomst, personer i chefspositioner, VAB, pension, sjuktal, föräldraledighet, inkomst bland egna företagare, bostadstillägg och kapitalinkomst.

Kommunen som ligger bäst till är Överkalix i Norrbotten, men Högsby kommun i Kalmar län når 5:e plats. Sämre gick det för en annan småländsk kommun – Gnosjö i Jönköpings län ligger på 9:e plats bland de tio minst jämställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.