Högsbybo: ”Samhället har varit i chock”

Uppdaterad
Publicerad

På ytan ser allt ut som vanligt när vi besöker Högsby samma dag som förskolepedofilen fått sin dom. Men många Högsbybor har fortfarande svårt att förstå.

Gräsmattorna är sensommarfrodiga och en septembersol värmer de som är ute. Men att prata om det som hänt är svårt, en del förklarar att de är för nära själva händelsen. Andra viker undan med blicken och säger att de inte vet vad de ska säga.

– Hela samhället har varit i chock sen i våras, säger Berthold Lundin i Högsby.

Berthold har en cykelbutik mitt i byn och kan berätta om att övergreppen på förskolan är något folk har pratat mycket om.

– Man har ju så svårt att förstå att det kunde hända över huvudtaget. Och man tycker så synd om barnen som drabbades, säger han.

Förälder lättad över dom

– Det känns bra att det har kommit en dom och att han får vård, samtidigt har jag fortfarande svårt att förstå att det alls kunde hända.

Så säger en förälder vars barn gick på den aktuella förskolan i Högsby. Föräldern hoppas att de grova våldtäkterna och övergreppen som skett på förskolan ska resultera i nya regler och ett annat säkerhetstänk, så att det som hände, aldrig mer ska kunna hända.
– För det är det jag fortfarande inte förstår. Hur kunde det hända, säger föräldern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet