Över 400 skrev högskoleprovet i Växjö under lördagen. Foto: SVT/Clary Kroon

Restriktioner under högskoleprovet: ”Påverkats mycket av pandemin”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen gjorde 953 personer högskoleprovet i Kalmar och Kronobergs län på åtta olika orter. Nu är det ännu hårdare restriktioner, för att förhindra smittspridning, än när proven skrevs i höstas. 

– Två veckor innan provet kom det nya direktiv från Folkhälsomyndigheten, så vi blev tvungna att glesa ut mer. Det ska nu vara  två meter mellan varje skrivare. Det också en stark rekommendation att man ska bära munskydd, säger Kristina Huolman, antagningshandläggar och ansvarig för högskoleprovet i Linnéuniversitetet regi.

Skolan påverkas av pandemin

Elliot Norling var en av de drygt 400 som skrev högskoleprovet på Campus i Växjö under lördagen. 

– Man påverkats mycket av pandemin när man går i skolan och då är det bra med den här möjligheten om man vill söka vidare, säger han.

Två olika tillfällen

I Ljungby, Växjö, Älmhult, Nybro, Kalmar, Vimmerby, Västervik och Oskarshamn skrev sammanlagt 953 personer högskoleprovet under lördagen. 

För att så många som möjligt ska kunna skriva högskoleprovet, trots pandemin, genomförs högskoleprovet i vår vid två olika tillfällen. Nästa tillfälle blir den 8 maj.

I klippet kan du höra fler provtagare berätta varför de tycker att det är viktigt att få göra provet, trots pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.