Nu får skolungdomarna mat i låda: ”Pappa hade inte förberett”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen var det första dagen med distansundervisning för flera högstadieskolor i Kalmar. Skollunchen fick lösas med utlämning av matpaket, utomhus bakom matsalen. ”Jag tror det blir rätt bra”, säger Melanie Holtorf, nioendeklassare på Kalmarsundsskolan.

– Min pappa hade ju inte förberett någon lunch och skolmaten brukar vara bra, säger Melanie Holtorf, som är och hämtar korvgryta med bulgur åt sig själv och en kompis som bor nära.

Flera skolor, bland annat Kalmarsundsskolan och Lindsdalsskolan, har infört distansundervisning för högstadiet den sista veckan innan jullovet, och eftersom eleverna har rätt till skollunch fick kostenheten ställa om snabbt.

– Vi har förberett den här typen av utleverans redan i våras, men nu är det egentligen helt och hållet på skolans initiativ som frågade oss ”kan ni ordna mat?”. De har föranmält hur många portioner som kommer att hämtas, säger Ann-Sofie Eriksson, kostchef i Kalmar kommun.

Melanie Holtorf, nioendeklassare på Kalmarsundsskolan tycker distansstudierna funkar bra hittills. Men lunchen hade inte pappa löst, den fick hämtas vid utlämningsstället i skolan. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

”Skönt att kunna sova”

Trots att förutsättningarna att bedriva distansundervisning ser annorlunda ut för högstadiet än för exempelvis gymnasiet så har det hittills funkat bra, säger Mikael Åberg, heltidsmentor för årskurs nio på Kalmarsundsskolan. Han passar på att träffa sina distanselever utomhus vid lunchuthämtningen.

– Det känns som att de har koll på det och har kommit i gång och varit med på lektionerna på förmiddagen.

Ahmed Arian, som går i åttonde klass, rullar in på sin longboard för att hämta lunch. Han trivs med distanstillvaron:

– Det känns lite skönt att kunna sova längre, vara hemma och så. Man orkar inte ta på sig kläderna och gå till skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.