Möt en Ninjafeminist

Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Axelsson Edström är en Ninjafeminist. Det är så de kallar sig, medlemmarna i ett nätverk bestående av män och kvinnor från olika delar av landet, även om merparten av dem bor i Småland.

De kallar sig för krigare och har skaffat sig vapen i form av små hemmasydda stjärnor i tyg, stoppade med bomull. Stjärnor som medlemmarna i nätverket delar ut till sådana som de tycker förtjänar uppmärksamhet för dumma saker de gjort.

– Vi har delat ut ett antal stjärnor, jag har inte riktigt koll på det. Vi har till och med slut på dem. Just nu kan vi inte skicka några fler så nu är det lite lugnt på den fronten, säger Birgitta Axelsson Edström.

Delar ut hjärtan

Men de delar inte bara ut hemmasydda stjärnor – de delar också ut röda hemmasydda tyghjärtan. Även de är fyllda med bomull. Tyghjärtana skickar de som uppmuntran till de positiva exempel som finns. Häromsistens var det SVT och dess vd Eva Hamilton som fick ta emot ett rött tyghjärta, som tack för TV-serien Fröken Frimans krig som sändes under mellandagarna i SVT.

– Fröken Friman var ju en fantastisk TV-serie på många sätt. Som visade på hur det gick till på den tiden och också hur det går till idag. För vi känner ju så väl igen oss, säger Birgitta Axelsson Edström.

– Jag tror att TV-serien kan ha gett upphov till lite diskussioner hemma i stugorna.

Kaststjärnorna inga hot

Att skicka ut kaststjärnor till folk skulle kunna uppfattas som hot. Men Birgitta Axelsson Edström tror inte att deras utskick kan tolkas som att de hotar personerna.

– Det är ju många som säger att det skulle vara hot, men ser man kaststjärnorna i tyg och bomull så tror jag ingen kan uppleva dem som hutfulla, säger hon, och tillägger:

– Men vi drar oss inte för att använda krig som en metafor, vi driver ju ett krig mot härskarteknikerna.

Några av dem som har fått en kaststjärna hemskickad är Ulf Brunnberg, Göran Hägglund för sitt utspel om att ta bort pappamånaderna och sverigedemokraten Anders Östlund efter att ha sagt att kvinnors sexualitet är ett problem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer