De har bott i närheten sedan många år tillbaka och vid tidigare torrperioder har fiskarna alltid överlevt. Foto: SVT

Ölands vilda guldfiskar riskerar att dö – uppslukade av dypöl

Uppdaterad
Publicerad

Sedan decennier tillbaka har guldfiskar levt i en källa nära Gårdby på öländska Alvaret. Källan som brukar vara ett par meter djup var under torsdagen bara en pöl med dy. Men guldfiskarna kan klara sig enligt experter.

Vid dypölen syntes bara en snok och två döda fiskar under torsdagen. Det torra vädret har gjort att det vanligtvis meterdjupa vattnet avdunstat och på botten fanns bara dy kvar. Några guldfiskar som simmade runt i källan fanns inte att tala om. Men detta är något man sett tidigare menar Åke och Elisabeth Nilsson.

– Jag tror inte de är döda faktiskt. De finns kvar här nere i dyn för det har vi varit med om förr, säger Elisabeth Nilsson.

Hon fortsätter:

– 2002 räddade vi ett par guldfiskar och när vi skulle släppa tillbaka dem fanns det redan fisk i hålan och det har varit flera torra år och fiskarna har kommit tillbaka.

– När vattnet kommer, kommer de tillbaka om det inte blivit peppartorrt finns det säkert liv kvar där nere, säger Åke Nilsson.

De får medhåll från Linnéuniversitetet. Petter Tibblin, biträdande rektor i fiskekologi på Linnéuniversitetet i Kalmars berättar att fiskar har en förmåga att leva i syrefattiga miljöer.

Kan guldfiskar överleva i dy?

– Ja det kan de, de har en möjlighet att omvandla sin cellandning för att hantera syrefria miljöer och sin metabolism som gör att de kan ligga i väldigt syrefria miljöer över tid och faktiskt klara det, säger Petter Tibblin.

Kan de öländska guldfiskarna överleva?

– Det kan de säkert, det beror lite på hur länge de kommer ligga och kanske hur fuktigt och varmt sedimentet är. Blir det väldigt varmt kan det bli problem, så det är säkert ingen optimal situation för guldfiskarna att ligga där nere. Det finns hopp i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.