Guldfiskar som simmar i dammen på Öland, bild från 2012.

Ölands mystiska guldfiskar är hotade

Uppdaterad
Publicerad

Sedan decennier tillbaka har det funnits guldfiskar i en liten damm på alvaret. Men nu hotas de av vattenbristen på ön.

Maj-Britt Karlsson är guide på Öland och besöker med jämna mellanrum dammen där någon släppt ut guldfiskar, som sedan överlevt och frodas. Men nu kan det snart vara slut med det.

– Dammen har hälften av ytan mot en vanlig sommar, och djupet är inte mycket. Där är också gyttja i och med att djuren från alvaret söker vatten, berättar hon.

Vattenbrist på Öland

Riskerar att bottenfrysa

I närheten finns en rinnande källa, men den står nu stilla och är så gott som torr.

– Så frågan är hurdant de klarar det. Kommer det inget vatten innan vintern så kommer det att bottenfrysa. Annars kan fiskarna klara sig på botten under vintern, säger Maj-Britt Karlsson.

Hon var på plats vid dammen i lördags.

– Då var det en fisk där, men den rörde inte på sig. Det vore ju tråkigt om fiskarna försvann, för de har ju klarat sig så länge. Det är många som går där och tittar, när man är på alvaret tar man promenaden dit, säger Maj-Britt Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist på Öland

Mer i ämnet