Hotade att bränna ner socialkontoret – döms till vård

Publicerad

En 16-årig pojke hotade med att bränna ner socialkontoret i Hultsfred. På torsdagen dömdes han till ungdomsvård i Kalmar tingsrätt.

Händelsen inträffade 20 november förra året. Den då 15-årige pojken befann sig med sina kamrater i en galleria. I gallerian befann sig samtidigt en anställd vid socialtjänsten i Hultsfred som vid flera tillfällen hörde den unga mannen säga att han sade tänkte bränna ner socialkontoret.

Fortsatte att hota

16-åringen har tidigare dömts till ungdomsvård och har efter det varit kontakt med socialtjänsten i Hultsfred. När han dagen efter incidenten i gallerian återigen besökte socialkontoret vidhöll han fortfarande att han tänkte ”bränna ner soc”.

Då polisanmälde tjänstemannen honom och socialtjänsten ökade sedan säkerheten men bland annat kontroller vid receptionen.

Tingsrätten menar ”att ett sådant uttalande kan göras i ungdomligt oförstånd utan att vara allvarligt menat”. Men eftersom pojken dagen efter fortfarande hotade om att bränna ner socialkontoret finner rätten åtalet styrkt.

Pojken stod även åtalad för misshandel och döms alltså för både misshandel och olaga hot under torsdagen i tingsrätten i Kalmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.