Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Mycket kan vi förbereda oss på, men inte allt tyvärr, säger Kenth Gustafsson, valsamordnare Kalmar kommun. Foto: SVT

Hotfull stämning vid EU-valet i Kalmar – folksamling utanför röstningslokalen

Uppdaterad
Publicerad

I samband med EU-valet skedde flera incidenter runt om i landet. En av dem hände vid ett förtidsröstningsställe i Kalmar när en stor grupp människor började bete sig hotfullt.

– Det var ett 40-tal personer som samlades utanför entrén till förtidsröstningen och det uppstod en hotfull stämning. Röstmottagare reagerade särskilt på att flera av dem tog på sig tjocka västar, som liknade skyddsvästar, säger Kenth Gustafsson, valsamordnare Kalmar kommun.

Rutinen vid den typen av incidenter är att röstmottagarna ska larma polisen, något som gjordes även vid det här tillfället.

EU-val 2024

– Polisen var snabbt på plats med två patruller och efter en stund skingrade sig gruppen utan någon större dramatik.

Vanligt att flytta valsedlar

Valmyndigheten har sammanställt incidenter i samband med EU-valet. Enligt Kenth Gustafsson är det ovanligt med hotfulla situationer, men däremot inträffar andra incidenter regelbundet.

– Det är vanligt att man flyttar fram ett visst partis valsedlar eller gömmer valsedlar. Därför har vi röstmottagare som hela tiden kontrollerar båset med valsedlar.

I klippet hör du Kenth Gustafsson berätta mer kring varför det är viktigt att val kan genomföras utan hotfulla situationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet