Rånet skedde mitt i natten och butiksägarna överumplades i sitt hem. De tvingades därefter ner i butiken under hot för att öppna kassaskåp. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Hovrätten sänker straffet för Bödarånare

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten anser inte att rånet mot en Ica-butik i Böda i somras är att betrakta som ett grovt rån. Man väljer i sin dom att både sänka fängelsestraffet för den dömde rånaren och halverar nästan skadeståndbeloppet till handlaren och hans familj.

31-åringen, som är hemmahörande i Halland, dömdes den 5 mars i år av Kalmar tingsrätt till sex års fängelse för rånet som skedde i augusti förra året. Mannen trängde sig, tillsammans med ytterligare en person, in i butiksägarnas bostad mitt i natten och band dem till händer och fötter och tvingade sedan ägarna att stänga av larmen som fanns och öppna kassaskåpet.

Butiksägarna blev hotade med kniv och utsatta för allvarliga hot och lämnades efter rånet inlåsta.

Når inte upp till grovt rån

Kalmar tingsrätt dömde för grovt rån och fängelsedomen landade på sex år. Men hovrätten ändrar tingsrättens dom från grovt rån till rån och sänker också straffet från sex till fem år.

Att hovrätten inte anser att brottet når upp till grovt rån beror på att det under rånet inte har utövats något livsfarligt våld och inte heller har målsägandena tillfogats någon svår kroppsskada, enligt domen.

Ytterligare en man som dömdes i tingsrätten för skyddande av brottsling döms av hovrätten. Men hovrätten ändrar den på så sätt att de inte anser att det är ett grovt brott. Han döms till 80 dagsböter om 100 kronor istället för fängelse i sex månader. Mannen ska enligt domen ha skjutsat Bödarånarna från Öland.

Skadeståndet nästan halverat

Skadeståndet, för sveda och verk samt för kränkning, till handlaren och hans familj sänks också betydligt. Hovrätten halverar nästan skadeståndet och sänker det från 60 400 kronor till 35 200 kronor till var och en.

En andra man som misstänks vara den andra rånaren som syns på övervakningsbilderna var på flykt i ett halvår innan han slutligen greps i april i år.

I förra veckan åtalades även han för just för grovt rån, grov stöld, egenmäktigt förfarande, märkesförfalskning, grov vårdslöshet i trafik, olovlig körning grovt brott, smitning från trafikolycksplats grovt brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bödarånet

Mer i ämnet