Den siste av de två männen som rånade Ica-butiken i Böda i augusti har nu fått sin dom. Foto: SVT

Fem års fängelse för den andre Böda-rånaren

Uppdaterad
Publicerad

En av de två män som i augusti rånade och band familjen som driver en livsmedelsbutik i Böda på norra Öland, dömdes under torsdagen till fängelse i fem år och två månader. Utöver själva rånet döms han också för ett flertal andra brott.

Den nu 24-årige mannen döms också för grovt häleri, grov vårdslöshet grov olovlig körning och för att ha smitit från den trafikolycka som inträffade när han och den andre rånaren försökte fly från platsen i en stulen bil. 

Band fast familjen

Det var i början av augusti i fjol som ägarna till Ica-butiken i Böda, som bor i samma hus som butiken, överraskades av de två maskerade männen som hotade dem med kniv och kofot. Rånarna band familjen till händer och fötter och stängde in dem i ett omklädningsrum i butiken innan de lämnade platsen i en stulen bil. Strax efteråt kraschade de med den stulna bilen och flydde sen från platsen till fots. De fick med sig totalt 400 000 kronor i kontanter men också frimärken och lotter.

Rånet bedömdes inte som grovt

Den andre rånaren dömdes i tingsrätten för grovt rån till fängelse i sex år. En dom som hovrätten senare ändrade till fem års fängelse för rån eftersom brottsoffren inte skadades fysiskt vid händelsen. Kalmar tingsrätt gör nu en liknande bedömning som hovrätten och dömer alltså mannen för rån men inte grovt rån. De konstaterar i domen att brottet varit hänsynslöst men att det ändå inte når upp till vad i lagens mening bedöms som grovt.

Solidariskt med den sin medbrottsling ska mannen också betala skadestånd på 35 200 kronor till var och en av de fyra familjemedlemmarna.

24-åringen nekar till samtliga brott och till att ha varit på Öland vid tiden för rånet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bödarånet

Mer i ämnet