Arkivbild. Foto: TT

Hund bröt frambenen – ägaren väntade med att söka vård

Publicerad

En jägare från Kalmar län väntade i två dygn med att uppsöka veterinär efter att hans hund skadat sig under en harjakt. Hunden hade då så ont att den först efter tre timmar med smärtstillande dropp kunde undersökas.

Hunden sprang bort under harjakten och när ägaren hittade den låg den i ett dike med svullna ben. Jägaren körde hem hunden i bil och avvaktade i två dagar innan han sökte veterinärvård.

När hunden väl kom till djursjukhuset visade det sig att båda frambenen var brutna och hunden fick avlivas. Enligt veterinären som behandlade hunden hade den något som kallas ”wind-up” och inträffar efter långvarig smärta. Det krävdes bara att de petade på hunden för att den skulle skrika.

Enligt veterinären är det inte ofta som hundar har så ont, och det krävdes tre timmar av smärtstillande dropp innan hunden kunde undersökas.

Eftersom hunden utsatts för lidande genom att inte omedelbart föras till veterinär så döms nu ägaren till dagsböter för djurplågeri. Rätten tar då hänsyn till att han är en van hundägare, och det borde varit uppenbart för honom att hunden hade väldigt ont.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer