Jakthunden Nova hittades död i skogen. Länsstyrelsen har konstaterat att hon blev biten av en varg. Foto: Privat

Hundägaren om vargattacken: ”Vi tror att vargen drog iväg med henne”

Uppdaterad
Publicerad

Det var under torsdagen som jakthunden Nova dödades av en varg i Hornsö Ekopark i Kalmar län. Enligt hundägaren Tommy Svanström började det med att de hörde hur hunden skrek till på ett ”konstigt sätt”.

När jägarna gav sig ut på rådjursjakt under torsdagen hade de inte en tanke på att en av hundarna skulle kunna råka ut för en vargattack.

– Man tar ju en risk varje gång man tar med hunden ut på jakt, men att en varg skulle finnas här nere hade vi ingen aning om, säger Tommy Svanström.

Attacken skedde under en rådjursjakt

De var just på väg att driva ett rådjur framför sig och de båda jägarna hade hunden mellan sig (på några hundra meters avstånd). Då hörde en av jägarna plötsligt hur Nova skrek till på ”ett underligt sätt”.

– Då tänkte vi att det måste ha hänt henne något, säger han.

Efter en titt på GPS:n såg de att hunden var alldeles stilla och då bestämde sig en av jägarna för att gå dit och undersöka vad som hänt.

– Sedan såg vi på GPS:n att hon sakta började röra sig, men det var nog vargen som drog iväg med henne, säger Tommy Svanström.

Tommy Svanström hade haft hunden Nova i 14 år Foto: Privat

Stort bett rakt över ryggen

Strax därefter hittade den andra jägaren Nova död.

Hon hade fått ett bett rakt över ryggen och Länsstyrelsens experter kunde senare konstatera att det rörde sig om en vargattack.

Tommy Svanström hade haft beaglen Nova i 14 år och han är väldigt bedrövad efter förlusten.

– Hon var ju den snällaste man kan ha och alltihopa är väldigt tråkigt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högsby

Mer i ämnet