Vargen på bilden är inte samma som den i artikeln. Foto: TT/SVT

Vargexperten: Därför kan vargar och hundar ryka ihop

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen bets en jakthund ihjäl av en varg i Kalmar län. Enligt SLU:s vargexpert Jens Frank kan det finnas flera olika anledningar till händelsen, bland annat att vargen såg hunden som en konkurrent om föda eller eventuell partner.

Jens Frank är rovdjursforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och arbetar specifikt med stora rovdjur och angrepp på tamdjur. Han berättar att det kan finnas flera olika skäl till att vargen dödade hunden i Hornsö Ekopark.

– Man ska komma ihåg att varg och hund är samma art. En varg behandlar en hund på samma sätt som den behandlar en annan varg, säger Jens Frank.

Högsby

Tre olika hypoteser

Eftersom att varken hundens ägare eller någon annan i det här fallet såg då hunden blev dödad menar Jens Frank att det är svårt att veta exakt vad som kan ha hänt ute i skogen.

– Men vi brukar ha tre olika hypoteser. En varg kan ge sig på en potentiell konkurrent om partner eftersom att den ser hunden som en annan varg. Små hundar, som i detta fallet, kan vargen se som mindre rovdjur och tänkbara konkurrenter om föda, och riktigt små hundar kan vargen se som bytesdjur.

Lika vanligt att hund attackerar varg

Jens Frank berättar också att vargen förmodligen gick undan så fort jägarna började röra sig mot hunden, och att man därför inte kan veta om vargen tänkt äta hunden eller inte.

– Alla de här anledningarna kan också överlappa varandra. Vad vi vet av de fall där någon sett en hund dödas av en varg är att att det är ungefär lika vanligt att det är hunden som ger sig på vargen som tvärtom, säger han.

Cirka 20 hundar dödas varje år

År 2017 angreps 29 hundar av varg i Sverige. 14 dödades, 14 skadades och 1 hittades aldrig.

– När det gäller vargar som attackerar hundar är löshundar under jakt det vanligaste. Det brukar ligga mellan 20 och 40 om året och ungefär hälften, oftast de mindre hundarna, klarar sig inte, säger Jens Frank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högsby

Mer i ämnet