Salsa tillsammans med grannen Sigrid. Foto: Mats Samuelsson

Hunden Salsa räddade 90-åriga Sigrid efter fallet

Publicerad

Spanieltiken Salsa från Åryd uppmärksammade husse och matte på att 90-åriga grannen Sigrid fallit omkull ute i kylan. För det utses Salsa till årets bragdhund.

Det var en kylig morgon i mars som 90-åriga Sigrid tog sin rollator för att som vanligt hämta tidningen i brevlådan. Halvvägs dit föll hon och blev liggande.

Då det var tidigt på morgonen var det ingen av grannarna som märkte vad som hade hänt. Men någon som uppmärksammat det hela var hunden Salsa, som väckte husse och matte genom att börja skälla ihärdig.

Husse Mikael Ströberg trodde det är inbrott på gång och rusade till dörren. När han öppnade rusade Salsa ut till Sigrid som låg på vägen.

Mikael ringde efter ambulans och Sigrid fick komma till sjukhuset där man konstaterade ett sprucket bäckenben.

”Ett riktigt energiknippe”

Nu får Salsa utmärkelsen Årets bragdhund för sin insats.

– Det är helt galet! Jag blev överlycklig när de ringde och berättade häromdagen. Särskilt med tanke på att det var en annan granne som skickade in nomineringen, säger Salsas matte Desirée Gustafsson.

Enligt matte Desirée är Salsa en pigg och glad hund som alltid viftar på svansen.

– Hon har en av- och påknapp. Inne ligger hon på sin fäll och vilar lugnt, men så fort hon kommer ut är hon ett riktigt energiknippe.

Salsa får ta emot sin medalj på Stockholms hundmässa den 16 december, men utmärkelsen ska självklart firas redan nu.

– Det blir ett litet tuggben till henne och skumpa till matte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.