Dvärgpipistrell och fladdermöss i skymningen. Foto: Magne Flåten, CC BY-SA 3.0

Hundratals fladdermöss har invaderat skola

Uppdaterad
Publicerad

Vinden på Bergundaskolan utanför Växjö har invaderats av hundratals fladdermöss som flyger in och ut under taket på skolan. Som tur är används inte skolan längre – men nu kan rivningen stoppas på grund av de nattliga flygarna. 

Peter Wredin är naturskyddshandläggare på länsstyrelsen. Han följde med Smålandspostens reporter till Bergundaskolan för att ta en titt på fladdermössen. På gymnastiksalens golv hittade de ett tiotal döda fladdermöss av arten dvärgpipistrell.

– Det är en vanlig sort och deras kolonier kan uppgå till 700 till 900 individer.

Fladdermöss på Bergundaskolan

Måste söka dispens

Vårens skolavslutning var den allra sista på Bergundaskolan och planen från kommunens sida har varit att sälja marken och skolan till en exploatör som förmodligen vill riva skolan. Men med skyddade fladdermöss under taket kan det blir svårt.

– Den som river byggnaden kan inte göra det utan att söka tillstånd från oss på länsstyrelsen. Och det här är en ny frågeställning. Jag har inte sett några domar på hur man hanterar just rivning, säger Peter Wredin.

Kort tidsfönster

När en ansökan eventuellt kommer in ska frågan stötas och blötas mellan naturskyddshandläggarna och länsstyrelsens jurister. Och även om länsstyrelsen ger tillstånd får åtgärden bara göras mellan den 15 augusti och den 15 september.

– I mitten av augusti lämnar kolonin sommarbostaden. Men den 15 september kan nya fladdermöss komma för att söka vinterkvarter, berättar Peter Wredin.

Växjös fastighetsbolag Vöfab får sig nu en tankeställare.

– Vi får ta en funderare på hur vi ska hantera detta. Tanken var att exploatören skulle riva skolan. Spontant ser jag inte att vi kan undanhålla den informationen för en köpare, säger bolagets vd Christer Carlsson till Smålandsposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fladdermöss på Bergundaskolan

Mer i ämnet