Foto: TT

HVB-personal smittade av TBC

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till tidningen Barometern har fem personer som jobbat med ensamkommande ungdomar i Emmaboda kommun lämnat sina tjänster efter att de smittats av Tuberkulos.

Källan som tidningen pratat med berättar att personalen som smittats inte informerades om att det fanns aktiv TBC på HVB-hemmet när de rekryterades.

Socialchefen i Emmaboda kommun, Thomas Svensson, berättar att det finns 17 ensamkommande barn och ungdomar som har TBC i Emmaboda. De flesta har latent TBC och medicineras, men några få har varit isolerade på länssjukhuset för aktiv TBC.

Förutsätter att alla informerats

Han säger att förekomsten av TBC har diskuterats flera gånger i organisationen sedan i höstas, och han förutsätter att alla får information om läget innan de börjar jobba.

Enligt Thomas Svensson är det inte säkert att personal som smittats faktiskt har fått TBC på jobbet.

– TBC kan ligga latent ett tag innan den bryter ut, men eftersom det har funnits två personer med aktiv TBC kan vi inte utesluta att de har smittats på jobbet. Jag vill understryka, att kommunen tar detta på stort allvar, säger Thomas Svensson till tidningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer